Uit het leven gegrepen...
Het is een drukke woensdagochtend, ik doorploeter men e-mails en bots op een mail van een medewerker van de provincie. Ze zouden een subsidie oproep hebben gelanceerd waar weinig reactie op kwam en ze roept ons op om snel snel (tegen het einde van de week) nog mee te dingen. Mijn vennoot en ik wisselen van gedachten over en we geraken er niet uit. Hebben we hierop in te zetten? Zetten we de komende twee dagen alles op alles om een dossier te schrijven? Past deze oproep binnenin onze strategie? Hebben we toch te focussen op onze huidige klanten? Zorgt deze steun voor de realisatie van dat langverwachte innovatieproject?
Verschillende vragen die we moeilijk krijgen beantwoord. Onze operationele focus, tussen het e-mailen door, zorgt ervoor dat we moeilijk de link kunnen leggen met onze lange termijn doelstellingen. Hoofd-en bijzaak lijken even belangrijk en daarnaast hebben we nogal de neiging om focus te verliezen.
Herkenbaar?
Het is voor mij een typerend moment, enkele jaren terug, waar ik als impact ondernemer werd geconfronteerd met de moeilijkheid van strategie tijdens de waan van de dag. Het lukte ons om tijdens strategische denkoefeningen ver in de toekomst te kijken en later de operationele vertaling te maken. Van ver vooruit tot concrete doelstellingen op korter termijn, in verschillende segmenten van ons bedrijf. Tot er iets op ons pad kwam dat moeilijk te voorspellen was of misschien zelf totaal ondenkbaar. Van een waardevolle medewerker die je team besloot te verlaten tot een onverwachte subsidie-opportuniteit waarmee we versnelt die ene langverwachte ambitie konden waarmaken. Het kon me wel eens uit koers brengen.
Ik besluit om ons extern klankbord op te bellen. Een korte sparring van een 30-tal minuten op het einde van de dag geeft me andere inzichten. We leggen de link samen met de doelstellingen van dit kwartaal en denken snel in scenario’s: wat als we een dossier schrijven? Wat als we het niet binnenhalen? Wie van de collega’s hebben we te betrekken in welk scenario?
We spraken ons klankbord op geregelde basis, waardoor ik niet steeds het hele scenario hoefde te schetsen. Die persoon kende onze valkuilen en wist waar we naar toe gingen als bedrijf. Daarenboven had die geen last van de operationele beslommeringen die onze blik kon vervagen. Een snel advies en cour de route.
Ik wens jou als ondernemer zo een klankbord toe, waar je onderweg je twijfels en vragen mee kan delen, zodat het snel weer helder is.
Mijn advies voor het zoeken van een goed klankbord:
- Persoonlijke klik
- Frequentie (Bepaal een frequentie die werkt voor jou. Is dit op vaste momenten of eerder adhoc? Voor mij werkt de combinatie steeds het beste.)
- Scherp (Zorg dat je klankbord ook de dingen zegt die je eerder niet wil horen.)
- Wissel snel genoeg (Indien je klankbord niet meer de input kan geven waar je nood aan hebt, switch je best naar iemand anders.)
- Voorbereiding (Je haalt uit een klankbord-sessie wat je er zelf insteekt. Een vrijblijvende koffie zal een ander resultaat geven dan een goed voorbereid gesprek.)
- Beschikbaarheid (Een grote naam uit je sector zal waardevol advies kunnen geven en deuren openen, maar misschien is die minder snel beschikbaar. Maak een bewuste afweging.)
- Kom je er alleen (nog) niet aan uit? Contacteer me gerust voor een babbel, ik deel graag mijn ervaringen als klankbord voor verschillende ondernemers.