Soms ligt DE #strategie niet voor het grijpen… Dan zijn de ‘groene curves’ (nog) niet zo duidelijk, of redelijk onzeker. Als strateeg vind ik dat natuurlijk lastig! Echt! Maar tegelijk uitermate boeiend.
Uiteraard vormen deze cases een minderheid.
Strategie is de eeuwige zoektocht naar de Groene Curve
Bij meer dan 80% van de impactondernemers die we bij S&L ondersteunen in hun strategie zijn de 🟩groene curves🟩 duidelijk. Dan is er een logische focus. Dan is er een duidelijke strategische lijn in waarop sterk in te zetten: 𝘲𝘶𝘢 𝘢𝘢𝘯𝘣𝘰𝘥 / 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭 / 𝘧𝘰𝘤𝘶𝘴𝘥𝘰𝘦𝘭𝘨𝘳𝘰𝘦𝘱 / 𝘴𝘤𝘩𝘢𝘢𝘭𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵𝘦𝘨𝘪𝘦 / 𝘯𝘦𝘵𝘸𝘦𝘳𝘬 𝘦𝘧𝘧𝘦𝘤𝘵 / 𝘱𝘰𝘴𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨 /… En door er hoog op in te zetten verwacht je dan exponentiële resultaten en maatschappelijke impact. “𝐒𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞𝐠𝐢𝐞 𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐞𝐞𝐮𝐰𝐢𝐠𝐞 𝐳𝐨𝐞𝐤𝐭𝐨𝐜𝐡𝐭 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐆𝐫𝐨𝐞𝐧𝐞 𝐂𝐮𝐫𝐯𝐞” zeg ik tot in de treure. :)
En rood?
Ook de (af te bouwen / aan te passen) 🟥 rode curves 🟥 zijn vaak snel duidelijk. En soms belanden ze dan in de NIET-strategie. Dé grote valkuil bij ondernemingen is natuurlijk om veel te veel tegelijk te doen, met gemiddelde effort… En dan is het soms flue te detecteren wat wel en niet een potentieel groene curve patroon heeft.
20/80
Maar bij 20% van onze klanten vormt er zich een nóg grotere uitdaging.
Dan zijn er geen uitgesproken groene curves (meer), is het huidige business model eindig, is de groene curve niet (financieel) houdbaar, of worden zelfs de rode lijnen plat. Dju, oeps, verdorie.
Zo kom je al gauw in scenario-denken of zelfs in een opportunistische strategie. Dat zijn de 🟨 gouden sprongskes 🟨 in dit model.
Gouden sprongskes
Opportunistische bokkesprongen MOETEN dan redelijk in de kern van de strategie komen. Als belangrijk EN dringend. In dat geval zoek je – vrij opportunistisch - pistes en tactieken om een nieuw elan te gaan creëren. Volop op zoek naar nieuwe potentiële groene curves…omdat het moet. Dergelijke tactieken kunnen zijn: 𝘱𝘳𝘰𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦𝘧 𝘣𝘢𝘭𝘰𝘯𝘯𝘦𝘵𝘫𝘦𝘴 𝘰𝘱𝘭𝘢𝘵𝘦𝘯, 𝘰𝘯𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘢𝘭𝘭𝘪𝘢𝘯𝘵𝘪𝘦𝘴 𝘻𝘰𝘦𝘬𝘦𝘯, (𝘥𝘦 𝘵𝘳𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳) 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸 𝘢𝘢𝘯𝘣𝘰𝘥 𝘷𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯𝘯𝘦𝘯, 𝘱𝘪𝘷𝘰𝘵𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘵𝘪𝘯𝘨𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵𝘦𝘨𝘪𝘦, 𝘱𝘰𝘱-𝘶𝘱, 𝘤𝘳𝘦ë𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘯𝘦𝘵𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘧𝘧𝘦𝘤𝘵𝘦𝘯, 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵-𝘮𝘢𝘳𝘬𝘵𝘧𝘪𝘵, 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘉𝘶𝘴𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴 𝘔𝘰𝘥𝘦𝘭 𝘴𝘩𝘪𝘧𝘵, 𝘪𝘯𝘯𝘰𝘷𝘢𝘵𝘪𝘦𝘴𝘱𝘳𝘰𝘯𝘨 etc.
Het heeft iets weg van een goed georkestreerde trial & error, maar het is absoluut met een groene curve in het vizier. Een crisis-mindset mag (moet) je dus achterwege laten. De ‘beheerders’ en ‘managers’ voelen zich bij de gouden curves minder in hun sas.
De ondernemers, de business développers en de Pipi Langkousen des te meer...