02/05/2023
 - 
Door 

Je kan geweld niet met geweld bestrijden

Als ik heel eerlijk ben met mezelf, wilde ik in het verleden zo graag de wereld veranderen, dat ik vaak handelde vanuit mijn eigen grote gelijk. Ik ontdekte dankzij Verbindende Communicatie dat er andere manieren zijn om mensen te betrekken. Die verbindende aanpak kan de impact van ons werk enorm versterken. 
Els Lauriks
Organisatiecoach
Leiderschapscoach
Verbinden van strategie en mensen
Stel gerust je vraag
Els Lauriks
Organisatiecoach
Leiderschapscoach
Verbinden van strategie en mensen
Stel gerust je vraag

Hoe Verbindende Communicatie je impactstrategie kan versterken

Mijn frustraties in jaren sociale strijd

Ik werkte de afgelopen 15 jaar in Latijns-Amerika en Europa en kwam in heel wat organisaties en bewegingen die zich keihard inzetten voor een betere wereld. Teams die met enorm veel gedrevenheid gaan voor sociale verandering. Rond thema’s als Noord-Zuidsolidariteit, feminisme, cultuur, klimaat en sociale rechtvaardigheid.

Overal zag ik gelijkaardige fenomenen bij het doelpubliek van deze organisaties. Fenomenen die gelijklopen met de drie instinctieve stressreacties van mensen: 

  • Mensen die zich zo machteloos voelen dat ze afhaken  . Ze bevriezen als het ware: “De klimaatopwarming is onafwendbaar, mijn bijdrage maakt geen enkel verschil.”

     

  • Mensen die zich in de verdediging geduwd voelen en uitvluchten zoeken. Ze vluchten: “Je mag tegenwoordig al niks meer zeggen of je bent een racist.”

     

  • Mensen die boos worden en beschuldigingen uiten. Ze vechten: “Die groene bio-aanhangers maken de boeren kapot.”

Ik besefte dat veel van mijn geliefde organisaties veel minder bereik en impact hadden dan je zou verwachten op basis van hun waardevolle ideeën voor een betere wereld. Collega’s worstelden met gevoelens van vermoeidheid, frustratie en eenzaamheid. 

Herkenbaar?

Van cultuur van schuld naar cultuur van verbinding en verantwoordelijkheid opnemen 

De afgelopen jaren kwam ik in contact met Verbindende Communicatie. Daardoor begon ik te zien dat de manier waarop ik naar de wereld en mensen om me heen keek, doordrongen was van schuld, oordeel, eisen en andere vormen van geweld. En dat dat ook het geval was voor de manier waarop ik en veel van mijn collega’s anderen probeerden te overtuigen mee te doen in onze strijd voor een betere wereld. 

Niet moeilijk dat we minder mensen konden overtuigen dan je zou denken. Machtsongelijkheid kan je niet aanpakken vanuit superioriteit. Geweld kan je niet met geweld bestrijden. 

Let wel, ik zeg niet dat we ons moeten neerleggen bij de ernstige en dringende problemen die we hebben in de wereld. Bij de vele vormen van onrecht en ongelijkheid, oorlog, machtsmisbruik, de vernieling van onze planeet, … 

Maar ik ben ervan overtuigd dat verbinding en verbindende communicatie ons helpen om op een veel effectievere en duurzamere manier sociale verandering te creëren. 

Voor alle duidelijkheid, met verbinding bedoel ik niet conflictvermijdend, sussend, reddend of grenzeloos gedrag. Integendeel, Verbindende Communicatie nodigt net uit om de volle verantwoordelijkheid te nemen. 

Meer impact door te vertrekken vanuit behoeftes 

Door te luisteren naar wat ik echt nodig heb en mijn behoefte eerlijk te uiten. Door te luisteren naar wat de ander diep vanbinnen drijft en samen op dat niveau te communiceren. Op die manier komen we veel sneller en gemakkelijker tot gezamenlijke oplossingen dan vanuit schuld en oordeel. 

Dit vergt een serieuze cultuurverandering. In mezelf, in mijn team, in mijn organisatie, in mijn sector, in de hele maatschappij. Na jaren wroeten op dit thema, deel ik graag volgende tips: 

  • Zet in op het creëren van verbinding tussen de maatschappelijke doelen die je als sociale beweging wil realiseren - zoals rechtvaardigheid en duurzaamheid - en universele menselijke behoeftes - zoals gelijkwaardigheid en welzijn. Zo maak je je boodschap veel toegankelijker en mobiliserender. 

     

  • Werk met je organisatie rond het interne vijandbeeld dat je van je doelwit hebt. Zo zal je op een meer authentieke en effectieve manier invloed kunnen uitoefenen.

     

  • Creëer inzicht in je eigen behoeftes en die van collega’s. Zo zullen effectievere teams en slagkrachtigere organisaties ontstaan die dit werk op lange termijn vol kunnen houden. Want we hebben geen sprintje te lopen, maar een marathon. .

Ik blijf geloven in diepgaande structurele sociale verandering. Ik verlang heel erg naar een wereld die eerlijk en gezond is voor iedereen. En ik geloof dat we met velen zijn die dat verlangen delen. Laat ons vanuit verbinding de collectieve kracht creëren om op lange termijn voor een beter wereld te gaan, in onszelf, met en onder elkaar, en als samenleving.

Wil je graag samen nadenken hoe Verbindende Communicatie jouw team, organisatie of impactstrategie kan versterken? Of heb je interessante ervaringen die je met me wil delen? Geef me een seintje op els.lauriks@strategiesandleaders.com en dan drinken we een (virtuele) koffie.

Bij S&L doen we aan team- en leiderschapsontwikkeling ten dienste van sociale verandering. Daarom is Verbindende Communicatie het uitgelezen gedachtegoed om mee aan de slag te gaan. Het verbindt de verschillende lagen waarop we zo graag geweldloosheid willen installeren en verankeren. In onszelf, onze teams, onze organisaties, de maatschappij en de wereld.

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.