Stop. Niet nodig!
Leiderschap is vooral luisteren, begrip hebben, reflecteren, randvoorwaarden scheppen, richting geven. En je intuïtie gebruiken. Dat is elke dag aanvoelen, duiden en bovenal vragen!
Over intuïtie
Even tussendoor over intuïtie: vorige week leidde ik een sessie en op weg daar naartoe besefte ik dat de volgorde van de onderwerpen anders moest. Dat was een keuze die uit intuïtie was geboren. Niet omdat ik de onderstroom aanvoelde, maar omdat ik voelde wat nodig was voor een waardevol gesprek. De deelnemers hadden eerst een beetje weerstand om af te wijken van de agenda maar ik wist en voelde dat de volgorde écht anders moest. Ik leer steeds meer om ergens voor te gaan staan, zeker als iets je komt ‘ingevallen’. Vertrouw op jouw blik, jouw visie, maar vooral op jouw intuïtie. De keren dat ik dat niet heb gedaan, weet ik nog steeds. Het had mezelf veel leed kunnen besparen.
Jij en ik
Terug naar de ‘onderstroom’ en leiderschap. Martin Buber inspireert mij. Alleen al de titel van zijn boek ‘Ik en Jij’ uit 1923 is zo eenvoudig en daardoor zo briljant. Waar eindigt Ik en waar begin Jij? Wat voltrekt zich in de relatie tussen Ik en Jij en wat speelt zich vooral af in jouw innerlijk? Wat neem je mee aan beelden, gedachten, handelingen in jouw relatie met de ander? Waar ben je nieuwsgierig naar en waar begint je mening en oordeel? ‘Alle werkelijke leven is ontmoeting’, schreef hij. Door te spreken over onderstroom wordt gesuggereerd dat de manager ergens grip op moet krijgen of kennelijk niet alles oppikt wat zich afspeelt in het team. Terwijl de meeste managers een zesde zintuig hebben om te zien dat er iets stagneert en zaken bespreekbaar maken. Leer daarop vertrouwen.
Organiseer ont-moeting
Organiseer bovenal de ontmoeting. Sta regelmatig stil en praat over wat ieder bezighoudt; waar jouw collega tegen aan loopt of vier met elkaar een succes. Wees geïnteresseerd in de thuissituatie die altijd van invloed is op het werk. Zorg voor een veilige omgeving waar ont-moet kan worden: even niet moeten maar praten en oprecht verwonderd zijn. En ga na wat van jou is (Ik) en wat bij de ander (Jij) hoort. Daar hoeft van mij niet een nieuw begrip als onderstroom voor te worden geïntroduceerd.
De ontmoeting is tussen Ik en Jij. En dan pik je vast wel op dat er misschien iets gaande is bij de ander wat nog niet uitgesproken wordt. ‘Stromen, niet laten meesleuren, niet laten stagneren en daar tussenin speels wervelen, dat is strómen', zei mijn collega Meike deze week in onze eigen sessie van S&L Nederland. Geef ieder de tijd zijn eigen momentum te nemen. En soms is dat aan het einde van een sessie terwijl iedereen eigenlijk naar huis wil. Dan is het juist zaak om stil te staan en te luisteren of kom er op terug bij een volgende meeting.
Laat het stromen!