20/08/2024
 - 
Door 

11 tips om aan je corporate fundraising te beginnen

Corporate fundraising, da’s het soort ding dat wel op je to-do lijst staat, maar telkens een week opschuift omdat al de rest dringender is — of je niet weet waar beginnen. Wie dat wel weet is Joyce Browaeys, fundraising strateeg bij S&L. Hij stopte deze blog vol tips waar je meteen mee uit de voeten kan.
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag
Joyce Browaeys
Gedragen fondsenwervingsplan
Optimalisatie van wervingskanalen
Interim (fondsenwerving)management
Stel gerust je vraag

Tip 1: Werk je Unique Selling Proposition (USP) uit

Om je te onderscheiden van concurrenten, moet je je USPs helder hebben. Die vormen de kern van je boodschap en bepalen dus ook waar je het verschil maakt. Alles wat volgt in je fundraisingstrategie bouwt hierop voort. Een voorbeeld: je zou van Natuurpunt en Greenpeace kunnen zeggen dat ze hetzelfde doel voor ogen hebben. Maar ze pakken het anders aan: Natuurpunt bezit en beheert lokale natuurgebieden, Greenpeace ziet het internationaal en pakt uit met hun onafhankelijkheid. Zoek dus uit waarin jouw organisatie uitblinkt en communiceer dat luid en duidelijk.

Tip 2: Hang de speurneus uit

Cold calls zijn een optie, maar weet dat de slaagkans maar enkele percentages bedraagt. Een manier om je kansen te verhogen is meteen de juiste contactpersoon benaderen, liefst “met de groeten van". Zoek uit wie de beslissingen maakt en praat daarmee. Linkedin brengt je al een heel eind, maar speurneus zijn, dat doe je ook door jaarverslagen te lezen en MVO-, CSR- en SDG-programma's uit te kammen. Alles om te zien of de missie van een potentiële partner aansluit bij die van jouw organisatie. Een voorbeeld van een goeie match is de samenwerking tussen AG Insurance (200 jaar oud) en de Stichting tegen Kanker (100 jaar oud). Hun doelen lopen gelijk: los van verjaardagen vieren, zijn het beide Belgische A-merken die de levenskwaliteit willen verbeteren. Zo’n match kun je ook vinden voor jouw organisatie.

Tip 3: Weet waar bedrijven graag aan spenderen

Als het om giften gaat, doneren bedrijven liefst van al aan de gezondheidszorg, blijkt uit onderzoek van de HOGent. Het favoriete thema voor sponsoring is sport en recreatie (kijk eens aan, Baloise op de Antwerpse Ten Miles), voor partnerships zijn maatschappelijk werk en welzijnswerk dan weer de winnaar. Goed om weten als je je corporate fundraisingstrategie uitzet.

Tip 4: Sponsoring in natura is ook een piste

Stel, je organisatie werkt samen met een bedrijf dat goed is in financiële audits. Misschien is het voor jullie dan interessant om twee dagen advies te krijgen in plaats van die dikke cheque. Ga op zoek naar de win-win deals en wissel expertise uit.

Tip 5: Werk gericht

Honderden mails sturen is misschien een optie als je voor cold emails gaat. Als de slaagkans maar 2% bedraagt, dan moet je het anders doen. Wil je het efficiënter aanpakken, stuur dan liever een gerichte mail of brief naar een beperkt aantal mensen. Hoe beter je hen kan doorgronden, hoe beter de inhoud van je bericht aankomt, hoe hoger de kans op een mooie gift.

Tip 6: Maak dat je ethische kader uitgewerkt is

Mag Shell doneren? Mag een kinderrechtenorganisatie samenwerken met pakweg Bacardi? Mag een natuurorganisatie geld ontvangen van een bedrijf dat z'n voetafdruk lijkt af te willen kopen? Zorg dat je het intern eens bent over wat kan en wat niet.

Tip 7: Betrek de werknemers

Denk aan teambuildingactiviteiten genre de 20km van Brussel, waarbij werknemers van bedrijf X meelopen met de race en zo jouw goede doel sponsoren. Een ander voorbeeld is KBC, dat een programma heeft voor oudere werknemers: in de laatste jaren van hun carrière kunnen ze daar kiezen om voor een non-profit te werken, wat voordelen heeft voor zowel die werknemer als voor de non-profit. Die mensen komen vaak terecht in zogenaamde ‘high giving’ of ‘corporate fundraising’ functies. Zo zet je waardevolle samenwerkingen op die zowel dat bedrijf als jouw organisatie ten goede komen.

Tip 8: Breng eerst je eigen netwerk in beeld

Voor je je afvraagt wie al die nog onbekende bedrijven zijn die je goede doel willen steunen: kijk eens naar je eigen netwerk. Welke bedrijven zitten daar? Spreek die eerst aan. Pas in de volgende stap ga je kijken naar bedrijven die je nog niet kent, maar een gelijkaardig profiel hebben. Lookalikes die niet te veraf liggen qua omvang, sector of aanpak, zijn makkelijker te benaderen. Grote kans dat je aanpak en argumentatie ook bij hen zal pakken.

Tip 9: Ga voor de live pitch

Cliché, maar de moeite waard om te herhalen: je hebt één eerste indruk. Maak dus dat die blijft hangen. Ga je voorstellen in bedrijven waar je mee wil samenwerken, desnoods tijdens de lunchpauze. Bonustip: zorg ervoor dat ze zo weinig mogelijk hoofdpijn krijgen van je aanvraag. Broodjes meebrengen is toegestaan.

Tip 10: Meet je impact en deel de cijfers

De impact van je fondsenwerving meten is essentieel als je wil aantonen waar je het verschil maakt. Stel duidelijke KPI's op, zoals het aantal partnerorganisaties waarmee je je projecten vorm geeft, of concrete wetgeving waar jij op gewogen hebt. Eenvoudig gesteld: meet inspanningen die je organisatie levert zoals uren succesvol lobbywerk, aantal lespakketten in Latijns-Amerika, of aantal startende boeren in het Zuiden, en vergelijk deze resultaten met eerdere periodes. Zo toon je de effectiviteit van je projecten aan en kan je je impact communiceren aan stakeholders.

Tip 11: Werk je aanbod nauwkeurig uit

Bepaal wat je precies van een bedrijf wil: geld, samenwerking, consultancy? Focus op één ding en maak het specifiek. Beantwoord de vraag wat jij voor hen kan doen. Een universiteit of ziekenhuis kan bijvoorbeeld helder aangeven: "Wij willen onderzoek doen naar een specifieke ziekte, wil u dit financieren?" Zo weten bedrijven precies waar ze aan toe zijn en hoe ze kunnen bijdragen.

 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.