Focus op de juiste kosten en inkomsten
Een sluitende begroting zegt niets over de kwaliteit van je kosten of inkomsten. Stel jezelf de vraag:
-
Zijn de kosten die we maken de juiste kosten? Worden ze gekoppeld aan activiteiten die aansluiten bij onze missie? Zijn de cijfers ook juist en zijn we hierbij eerlijk genoeg?
-
Dekking door de juiste inkomsten: Zijn onze inkomsten stabiel, passend bij onze organisatie, en voldoende om de toekomst veilig te stellen?
Veranderingen in de samenstelling van kosten en inkomsten zeggen vaak meer dan de eindbalans. Denk aan een plotselinge stijging van rigide kosten zoals loonkosten, of een daling van je brutomarge door hogere aankoopkosten. Dit zijn signalen die verder gaan dan de ‘0’ op je begroting. Stel jezelf finaal ook de vraag of de begroting die er ligt ook uitvoerbaar is. Klopt de redenering achter de cijfers en heb je de juiste mensen, middelen en tijd.
Reken je niet rijk
Het lijkt verleidelijk om inkomsten te overschatten in de hoop een sluitende begroting te presenteren, maar dat is een gevaarlijk spel. Als je inkomsten niet realistisch inschat, loop je een jaar achter de feiten aan. Bovendien sleep je onnodige kosten mee die je beter niet had gemaakt. Eerlijkheid en realisme zijn cruciaal om financiële tegenvallers en ongezonde kostenstructuren te vermijden.
Liquiditeit en structurele subsidies: het valse gevoel van zekerheid
Sommige inkomsten en kosten vragen extra aandacht:
-
Liquiditeitsbeheer: Structurele subsidies lijken stabiel, maar zijn minder vast dan je zou willen. Vaak moet je uitgeven wat je beloofd hebt, wat je budget minder flexibel maakt. Kun je die uitgaven en eventuele afrekeningen correct opvangen?
-
Investeringen: Deze staan niet direct in je operationele begroting, maar de afschrijvingen wel. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om te blijven investeren en innoveren.
Zijn je inkomsten écht passend?
Een sluitende begroting lijkt mooi, maar als je daarvoor inkomsten moet genereren die niet bij je organisatie passen, ben je op de verkeerde weg. Denk bijvoorbeeld aan financieringsbronnen die je missie onder druk zetten of veel administratieve last creëren zonder structurele stabiliteit.
Tips voor een gezonde begroting
- Zorg voor de juiste balans: Laat inkomsten en kosten op elkaar aansluiten en houd rekening met de aard en de dekking ervan.
- Denk in de lange termijn: Bouw een begroting met een horizon van 3 tot 5 jaar en koppel hieraan een consequente reservestructuur.
- Wees realistisch en eerlijk: Overschat inkomsten niet, zodat je geen ongezonde kostenstructuren creëert.
- Rendabiliteit is essentieel: Zonder een gezonde financiële basis wordt het moeilijk om je missie waar te maken.
Een begroting draait niet om het bereiken van een ‘0’, maar om de duurzaamheid van je keuzes. De juiste kosten, gedekt door stabiele en passende inkomsten, maken een organisatie veerkrachtig. Laat je niet verblinden door het streven naar evenwicht; investeer in realisme, flexibiliteit en langetermijndenken. Want uiteindelijk gaat het om impact – niet alleen om de cijfers.