Je motivatie vind je in je missie
Belangrijker dan wegblijven van alles wat energie verslindt, is op zoek gaan naar het verhaal dat jij wil schrijven. Wat vind jij belangrijk in dit leven? Welke steen wil je verleggen? Wat raakt jou?
Je persoonlijke purpose helder krijgen, dus. De reden waarom jij iets doet. Waar jouw talenten en passie samenkomen en je tegelijk de wereld mooier maakt. Als die samenvalt met de missie van je organisatie, voelt het gewoon juist. Dan zit je comfortabel in je stoel en in je vel, kan je je beslissingen verdedigen ten opzichte van je team en je raad van bestuur. Dan voel je je krachtiger en straalt die zelfverzekerdheid af op de mensen rond jou.
Het verhaal dat jij voelt dat je wil schrijven, de zaken waar jij van 'aan' gaat, zijn vaak verweven met jouw eigen verhaal. En als jouw drijfveer te ver af ligt van waar je je dagen mee vult, dan is het misschien tijd om wat anders te gaan doen. Liefst iets dat dus nauwer aansluit bij het wereldbeeld waar jij naartoe wil.
“Wat raakt jou? Als je persoonlijke purpose samenvalt met de missie van je organisatie, voelt het gewoon juist.”
Moeten versus kiezen: de eeuwige balans
Ook al voel je veel persoonlijke missie in je job, dat betekent niet dat je alleen maar aan je job mag denken.
Harder of langer werken betekent niet noodzakelijk dat je meer gedaan krijgt. Meer zelf, het werk lijkt zich vaak uit te breiden als je meer tijd beschikbaar bent. Begrenzen van je werktijd zorgt ervoor dat je bewuster omgaat met je acties. Het helpt focussen, energie opladen en je zorgt ervoor dat je efficiënter werkt. Wat brengt - naast je job - vreugde in je leven? Tijd met geliefden doorbrengen? En/of iets voor jezelf? Je leert beeldhouwen en dat opent nieuwe werelden. Of je spendeert je zondagen op je koersfiets. Wat het is maakt niet uit, maar zoek uit wat je deugd doet en doe het dan ook. We worden allemaal meegezogen in de dagelijkse uitdagingen van de job. Tijd maken voor je leven naast je werk is daar het juiste en noodzakelijke antidotum voor.
Mijn suggestie: lijst eens op wat je van jezelf allemaal moet. Vervang bij elk item op je lijstje je “ik moet...” door “ik kies ervoor om...” en voel wat het met je doet. Waarom kies je hiervoor? Waarom niet? Als je bewust keuzes maakt en daarnaar handelt, dan voelt het leven niet alsof het je overkomt. Kiezen is niet altijd verliezen.
“Lijst eens op wat je van jezelf allemaal moet. Vervang bij elk item op je lijstje je 'ik moet’ door ‘ik kies ervoor om’ en voel wat het met je doet.
Check in met je team
Weten waar jij van 'aan' gaat en bewuster kiezen is het begin, maar zonder team sta je ook weer nergens. Als je team goed draait, kan je als leidinggevende de wereld aan! Koffieklets aan de machine helpt, maar het mag best georganiseerder. Mijn advies voor een geolied team dat de ogen op de bal houdt — en dus jou helpt om er tegenaan te blijven gaan.
De vuistregel: als het bouwen aan die missie vertroebeld geraakt door zaken die je persoonlijk bezighouden, dan moet je erover praten. Je moet niet alles met iedereen delen natuurlijk. Maar als persoonlijke zorgen een invloed hebben op je werk, doe je dat best wel.
Praat over energie. Dat klinkt misschien wat wollig, maar hear me out. We plannen meetings over elke fase van een project, misschien zelfs meta-meetings over de planning van de planning. Da’s prima. Maar waar we het zelden over hebben, is hoe het zit met het energieniveau. Wat houdt ons bezig, dat wellicht vreet aan onze energie. Niet individueel — waarschijnlijk weet je wel dat Sam het nu even druk heeft met die tweeling en dat dat aan de bandbreedte knabbelt — maar op teamniveau.
"Als je team goed draait, kan je als leidinggevende de wereld aan."
Mijn suggestie: plan af en toe een meeting in met je team om het te hebben over alles wat tussen de kieren valt. Veerkracht, evenwicht, rolverdeling. Twee dagen teambuilding per jaar is leuk en zeker nuttig, maar af en toe inchecken is beter. Als die basis er is, wordt het nadien ook veel makkelijker om een gesprek te voeren dat schuurt maar een constructieve uitkomst heeft.
Je staat ervan versteld hoeveel wijsheid er uit zo'n authentiek gesprek komt, of hoe mooi mensen elkaar helpen dragen of empoweren. En hoe het team dan voor het team zorgt. Of soms ook eens voor jou :-).
Apprecieer waar je bent
Als mens hebben we vaak de neiging om te focussen op wat er nog niet is, wat nog niet goed genoeg is. Er is niets mis met een kritische mindset, zo blijven we onszelf en onze organisatie ontwikkelen. Maar het kan ook zorgen voor een sluimerende ontevredenheid dat onbewust knaagt aan je motivatie. Want ja, alles kan altijd beter. En hoewel dit waar is, kan het tegenovergestelde ook waar zijn: wat er is, wat je als leidinggevende, als team hebt bereikt, waar jullie staan, is knap. Kijk eens naar de weg die je hebt afgelegd. Ook al is er nog werk aan de winkel, het is de moeite om te appreciëren welke resultaten reeds geboekt zijn.
Mijn tip: sta geregeld eens stil bij wat je als leidinggevende, als team, als organisatie bereikt hebt. Adem diep in en uit en leun even achteruit. En apprecieer bewust waar je bent. Dit brengt rust en motivatie.