06/11/2024
 - 
Door 

De beste imperfectie

Els is na een jaar bij S&L vennoot geworden. Hier lees je een gesprek met haar over haar carrière, de overstap van ‘botten in het slijk’ naar consultancy, de zoektocht naar een evenwicht tussen een betere wereld en een waardevol leven en wat volgens haar een coole job is. Haar verhaal is, net zoals S&L zelf, een work in progress, en net daarom heel boeiend.
Els Lauriks
Organisatiecoach
Leiderschapscoach
Verbinden van strategie en mensen
Stel gerust je vraag
Els Lauriks
Organisatiecoach
Leiderschapscoach
Verbinden van strategie en mensen
Stel gerust je vraag

Er was natuurlijk ook een leven voor S&L, waar werkte je hiervoor?

Na een opleiding talen en politieke wetenschappen ben ik in de ontwikkelingssamenwerking gestapt. Ik heb gewerkt voor Broederlijk Delen, ben naar het zuiden getrokken en heb in Chili een coöperatie opgericht in de culturele sector. Alles van projectmanagement over organisatiestructuur en strategie tot financiën en leidinggeven kwam op mijn bord, en ik vond het allemaal fantastisch. Hoewel het niet allemaal rozengeur en maneschijn was. Eerlijk, mijn activistische vlam is in die periode fel aangewakkerd. Toen ik terug in België was, ben ik me beginnen bijscholen in leiderschap. Ik voelde dat er daar iets zat, een sleutel, een hefboom, iets om meer verandering te kunnen maken. Ik merkte dat er wel talent voor was, maar ik had nog nood aan theorie en kaders.

Heb je die expertise en bijscholing dan in België kunnen verzilveren?

Als directeur bij Fairfin, een vzw die werkt als duurzame, ethische waakhond voor de banken, heb ik de focus zeker op het belang van leadership en cultuur willen leggen. Hoewel je altijd start met de harde taken: de boekhouding op orde, de processen schoon gestroomlijnd, een heldere strategie en dan praten we over teamcultuur. De harde kant, die had ik onder de knie, dat is geen magie. Maar mensen op de juiste plek krijgen waar ze floreren, dat lijkt soms ongrijpbaar. In mij wonen die twee kanten samen. De zachte kant van een organisatie voeden, teams samenstellen, zorgen dat er samengewerkt wordt, dat iedereen zich veilig voelt. Maar ook een organisatie uit het niets opbouwen, een strategie uitzetten, de machinerie doen werken. De strategie en het leiderschap, de S en de L, ik voel ze allebei.

Klinkt als een goede match. Van welke krijg je vandaag het meeste energie, de S of de L? De zachte of de harde kant?

Ik denk dat wat echt het verschil maakt, de mensenkant is. Kijk naar de tien organisaties die het meeste impact maken. Het grootste verschil met alle andere organisaties ligt in hun cultuur en in het leiderschap. Een organisatie professionaliseren om meer impact te maken start vaak met processen en structuur, daarmee maak je op korte tijd veel verschil. Er komt ook een verhoogd gevoel van veiligheid uit voort, door een duidelijk kader is er meer grip op de organisatie. Maar daarna ligt alle winst bij de mensen. Een context bouwen waarin een team haar potentieel kan waarmaken.

 

Kijk naar de tien organisaties die het meeste impact maken. Het grootste verschil met alle andere organisaties ligt in hun cultuur en in het leiderschap.

 

Je maakte de overstap van botten in het slijk naar consultancy. Hoe heb je die ervaren?

Ik weet hoe het is, want ik kom van de overkant. Dat is voor mij cruciaal om mijn job goed te doen. Het is belangrijk om als consultant juist in te schatten wat haalbaar is voor de klant. Wat is de realiteit van een organisatie en hoe ver kan of mag je ze begeleiden als consultant? Er moet een gezonde dosis bescheidenheid mee gemoeid zijn, want je blijft een buitenstaander en hebt een ondersteunende rol. Je hebt geen echt mandaat om dingen te gaan veranderen of beslissingsmacht. En maar goed ook. Beslissingen moeten genomen worden door de mensen met de botten in het slijk, die het (soms vuile) werk moeten opknappen en op lange termijn moeten volhouden. Mijn huidige rol als ondersteuner nu bevalt me. Omdat ik nu bij veel meer organisaties een verschil kan maken. Dat is goed voor mijn honger naar impact.

Is dat hoe iedereen zich bij S&L identificeert?

Dat geloof ik wel. Ondersteunen is eigen aan de functie van een consultant. Maar vergeet niet dat wij hiervoor bijna allemaal een leidinggevende functie hadden. Eigenlijk zijn we een bedrijf met alleen maar bazen. Als ik het zo zeg, klinkt dat als vragen om problemen. Het is ook niet zonder uitdagingen. Iedereen is baas, maar niemand luistert nog naar ons zoals vroeger, haha. (lacht)

Hoe werkt dat dan, een keuken vol koks?

Wij zijn bewust een werkerscoöperatie. Er is een oprecht verlangen naar gelijkwaardigheid. En er worden stappen gezet om dat in de praktijk te brengen. Het geloof dat we samen meer kunnen bereiken, de wens om impact te vergroten, verbindt ons. Als je echt impact first bent, de wereld wil verbeteren, dan moet je leren samenwerken. Daar zijn we van overtuigd. Dus pakken we impliciete machtsverschillen aan, is er ruimte voor constructieve kritiek en zoeken we samen naar een dienende structuur terwijl we groeien. Het is imperfect, maar ik ken geen organisatie die het beter doet. S&L is een coöperatie, niet alleen in de vorm. Je kan echt bijdragen, je mag problemen op tafel gooien en meebouwen aan oplossingen.

 

Het is imperfect, maar ik ken geen organisatie die het beter doet. S&L is een coöperatie, niet alleen in de vorm. Je kan echt bijdragen, je mag problemen op tafel gooien en meebouwen aan oplossingen.

 

Je bent na een jaar vennoot geworden in de coöperatie. Is er een merkbaar verschil?

Ik voelde me altijd al gehoord, maar bepaal nu mee de strategie. Gevoelsmatig heb ik misschien iets meer skin in the game. Hoewel het in mijn karakter ligt om (te) betrokken te zijn bij wat ik doe. Ik voelde me al verantwoordelijk voordat mijn geld in de organisatie zat. Het engagement is hetzelfde, maar het gewicht van mijn bijdrage aan het doel is groter geworden, formeler gemaakt. 

Is dat doel van S&L altijd helder? Verstaan jullie allemaal hetzelfde onder een betere wereld?

Ja, ik vind onze visie heel duidelijk, al van bij de aanwerving. Die duidelijkheid zorgt ervoor dat verschil mogelijk is. Want binnen de krijtlijnen is er een veilige ruimte voor debat, twijfel en voortschrijdend inzicht. De gemene deler is helder: we kijken naar de wereld in termen van machtsverschillen, geldstromen en structureel onrecht dat actief in stand wordt gehouden. We geloven niet dat we het klimaat gaan redden door iedereen te overtuigen vegetariër te worden, hoewel velen van ons het zijn. De ene collega loopt rond met een Power To The People T-shirt en de andere niet, maar ze zijn het wel eens over de systemische oorzaken van het probleem. Er is geen goede manier om de wereld te verbeteren, het is een ongoing search. Verbinden of op de barricaden staan, roepen of lobbyen, het kan allemaal, maar binnen ons kader.

 

Er is geen goede manier om de wereld te verbeteren, het is een ongoing search. Verbinden of op de barricaden staan, roepen of lobbyen, het kan allemaal, maar binnen ons kader.

 

Bij S&L werken, voelt dat hoe je had gehoopt op voorhand?

Het voelt cool. Niet op een stoere ‘kijk mij eens’-manier, maar ik ben echt onder de indruk van de mensen, het werken, de organisaties waarmee we werken. S&L is voor mij een bijzondere plek. Zo ambitieus, zo geëngageerd, maar ook zelfkritisch en open. Ik voel dat dit het werk is dat ik wil doen. Twee belangrijke behoeftes in mijn leven zijn bijleren  en een bijdrage willen leveren. S&L beantwoordt die twee met overtuiging. Ik maak met mijn werk een positief verschil voor mensen, organisaties en de wereld en dat geeft zin aan mijn leven. Intern en bij klanten leer ik ook enorm boeiende mensen kennen. Soms zit ik in een meeting en dan kijk ik rond en denk, ‘hoe zalig is dit eigenlijk’.

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.