15/04/2022
 - 
Door 

Help, hoe overleef ik m’n baas als fondsenwerver?

Heb jij ook zo’n overste die geregeld je bureau binnenstormt met een nieuw idee?  Zoals: ”We moeten  dringend zoiets als ‘the ice bucket challenge’ organiseren. “Crowdfunding, daar moeten we voor gaan!” Of een lid van de Raad van Bestuur dat je aanspreekt op de gang: ”we moeten naar de bedrijven gaan, daar zit het geld.” Of ken je deze: ”die brieven versturen kost te veel geld, laten we voortaan enkel mails sturen”.
Jeroen Van Hove
Strategische reflectie publiekswerking
Intern draagvlak fondsenwerving vergroten
Fondsenwervingskennis borgen
Stel gerust je vraag
Jeroen Van Hove
Strategische reflectie publiekswerking
Intern draagvlak fondsenwerving vergroten
Fondsenwervingskennis borgen
Stel gerust je vraag

Jij wéét dat het op dit moment geen goed idee is. Je hebt op dit moment echt wel andere prioriteiten. Maar hoe maak je dat duidelijk aan iemand die zich laat leiden door de waan van de dag?

Mogelijke opties zijn:

  • Voortaan de koffiemachine vermijden.
  • Als een gek nog harder beginnen werken.

Of:

  • Keep calm, en communiceer met je directeur.

Twee essentiële zaken waarover duidelijkheid en eensgezindheid tussen jullie beiden moet bestaan is:

  • Wat is onze organisatiestrategie?
  • Wat is de fondsenwervingsstrategie?

1. Organisatiestrategie

Het kan zijn dat je als fondsenwerver niet betrokken was bij het (hele) proces om de strategie van de organisatie te bepalen. Toch is het erg belangrijk dat je een helder beeld hebt van de visie en missie van de organisatie, en hoe ze die in de praktijk wil brengen. Cruciaal is dat jij en je leidinggevende hetzelfde begrijpen. Werk zoveel mogelijk ‘ruis’ weg.

2. Fondsenwervingsstrategie

In lijn met de organisatie strategie kan je nu een fondsenwervingsstrategie maken. Afhankelijk van de grootte van je organisatie kan die uitgebreid zijn of passen op één blad. Denk na over waar je wil staan binnen 1 jaar en binnen 5 jaar.

Neem de tijd om ze visueel voor de stellen, op een manier die voor jou werkt. Tekst, pijlen, kleurtjes, tekeningen, alles is goed. Hang ze goed zichtbaar op.

3. Jaarplan

Nu kun je starten met een jaarplanning. Wees realistisch en zet jouw beschikbare tijd tegenover de te behalen doelen. Zitten er collega’s in jouw team? Maak dezelfde oefening met hen. Laat 20% van je tijd open, voor onverwachte en dringende zaken. Vergeet ook de opleidingstijd niet. Doe eens volgende oefening: heel belangrijk of minder belangrijk versus dringend of niet dringend. Ben je bv. voornamelijk bezig met dringende dingen die minder belangrijk zijn? Dan schort er iets aan je je tijdsplanning.

Tot slot, maak een:

4. Niet-strategie

Hierop horen alle ideeën, zaken die waardevol zijn, maar we (nu nog) niet kunnen doen.

De volgend keer dat iemand je hoofd gek maakt met wilde ideeën, kan je vanaf nu onderbouwd antwoorden.

Als in: “Omdat de ideale wereld er voor onze organisatie XX uitziet (Visie), en onze bijdrage daaraan xx is (Missie) en we dat doen door XXX (strategie), focussen we nu op A, B en C (fondsenwervingsstrategie).

Dankjewel voor je waardevol idee! Ik zal het zeker op onze lijst zetten van zaken die we zeker verder willen onderzoeken in de toekomst (niet-strategie).

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.