Why?
Focus? Dat is je niet laten afleiden. Dat is ervoor zorgen dat al wat je zegt en doet en zelfs denkt, in lijn ligt met je doel. Je visie. De impact waarvan je droomt. Succesvolle topatleten, visionaire CEO’s, overtuigde activisten. Ze kennen allemaal de kracht van focus. Wat onderscheidt hen van hun vaak even getalenteerde maar minder succesvolle peers? Dat ze altijd een heldere blik op hun einddoel houden. Dat ze zich onder geen enkele voorwaarde laten afleiden door andere, soms geweldige dingen, die hun aandacht vragen.
Bedankt, mooie motivational speech. Maar wat betekent dat voor
(de communicatie van) mijn organisatie of bedrijf?
Wel, voor je organisatie of bedrijf geldt net hetzelfde. Focus zorgt ervoor dat je al je energie richt op het verwezenlijken van je doelen (en je dromen). Trek je deze focus door in je communicatie, dan vertaalt zich dat door in:
- een duidelijke identiteit en een heldere merkbelofte.
- een authentiek en onderscheidend verhaal
- eenvoudige en krachtige kernboodschappen
- duidelijke verwachtingen en doelstellingen
How?
Ja goed, dat is duidelijk. Focus is belangrijk. Maar hoe pak ik dit dan aan?
Wel, eigenlijk is het simpel: je moet ‘gewoon’ weten waarom je wat, tegen wie, op welk moment, op welke manier, en via welk kanaal vertelt.
Ok, vaak niet zo simpel. Maar toch ook weer wel. Om focus te krijgen in je communicatiestrategie én je communicatieplannen werken wij graag met onze communicatiestrategie op 1 blad.
1. WAAROM = DOELSTELLINGEN
Starten doe je met de doelstellingen en dus het ‘waarom’ van je communicatie. Wat wil je met je communicatie bereiken? De missie en de visie van je organisatie zetten de richting uit. Vertaal deze door in concrete en voldoende ambitieuze communicatiedoelstellingen.
2. WAT = KERNBOODSCHAPPEN
We weten waarom we communiceren, volgende stap in het rijtje is het scherpstellen van wat we communiceren. Opnieuw, we zijn op zoek naar een duidelijke focus.
De kunst is hier om te denken in termen van ‘basisboodschappen’. De belangrijkste boodschappen die achterliggend zijn aan de brede set van boodschappen die je in je communicatie de wereld instuurt. De boodschappen die echt je ‘waarom’ weten vatten en zo dus zorgen dat je je doelstellingen kan realiseren.
3. TEGEN WIE = DOELGROEPEN/KLANTEN
Goed, we weten waarom we wat vertellen. Tijd om af te bakenen tot wie we ons richten. De doelgroep of doelgroepen (denk gerust ook in termen van klanten). Belangrijke vraag: kennen we ze in grote lijnen? Of kennen we onze doelgroep(en) écht. 3 aandachtspunten:
- Je communicatiedoelgroepen zijn niet noodzakelijk dezelfde als je organisatiedoelgroepen.
- Je wil echt in het hoofd en in het hart kijken van je doelgroepen, daarvoor ga je ze eerst clusteren, om dan elk van de clusters te vatten in enkele persona’s. Waar mogelijk zoek je vervolgens opnieuw de vereenvoudiging. De regel: zoveel doelgroepen als nodig, maar niet meer doelgroepen dan nodig. Want hoe minder doelgroepen, hoe eenvoudiger je communicatiestrategie en -plan.
- De beste manier om je doelgroepen echt te leren kennen? Dat is door met hen in gesprek te gaan. Een bevraging kan op de korte termijn omslachtig lijken, maar je plukt er altijd de vruchten van. Ook op de korte termijn.
4) OP WELK MOMENT = JOURNEYS
Voor dit stuk gaan we op reis met onze doelgroep. We zoeken uit waar ze zich bevinden in hun klantenreis en met welke boodschap en op welk moment we ze dus het beste aanspreken.
We kijken hier eerst vanuit ons eigen perspectief. Waar zit de doelgroep ergens in onze funnel? In tweede instantie verplaatsen we ons in de doelgroep. We zoeken uit voor welke triggers de doelgroep gevoelig is. We stellen vragen als ‘In welke levensfase zit hij? Wat zijn haar bezorgdheden? Wat heeft hij op dat moment nodig? Welke taak wil zij uitvoeren?’ Dat zijn de dingen waarop je communicatie moet inhaken als je de aandacht van je doelgroepen of klanten wil trekken (en verdienen).
5) OP WELKE MANIER = POSITIONERING
Hier zoomen we in op de vraag op welke manier we gaan communiceren.
Vaak vormen de volgende drie vragen een goed startpunt om scherper af te lijnen op welke manier je wil en zal communiceren.
- Wat is je persoonlijkheid? Anders gezegd: als je in naam van je organisatie of bedrijf spreekt, wat zijn dan de belangrijkste karaktertrekken die blijven hangen.
- Welke toon hanteer je? Dit gaat over de manier waarop je bedrijf of organisatie haar communicatie voert, zowel gesproken als geschreven.
- Wat is je look and feel? Welk beeld straal je uit, welk gevoel breng je over.
6) VIA WELK KANAAL = …KANALEN
Het laatste puzzelstuk voor de communicatiestrategie. Via welk kanaal breng je je boodschap op het juiste moment bij de doelgroep. 3 aandachtspunten bij de opmaak van je kanalenstrategie:
- Kanalen zijn een middel, geen doel op zich.
- Gebruik bij het maken van je kanalenstrategie je huidige kanalen als startpunt. Want je huidige kanalen doelgerichter inzetten is makkelijker dan nieuwe kanalen aanboren.
- Heb je toch een nieuw kanaal nodig? Vertrek ook dan vanuit je eigen sterktes. Laat je niet verleiden tot een kanaal waarop je jezelf vervolgens belachelijk maakt omdat het niet aansluit bij je identiteit.
Ok, euh… What?
Klinkt logisch allemaal. En eigenlijk ook niet zo gek moeilijk. En toch…
- Toch blijven heel veel organisaties met hagel schieten in hun communicatie.
- Toch is het verdomd moeilijk om projecten (of producten) stop te zetten, zelfs al dragen ze niets (meer) bij tot de operationalisering van de visie van je organisatie.
- Toch is het echt een uitdaging om de focus vol te houden in je communicatie.
De hoofdreden? De pijn van het kiezen.
Wat doen we niet?
Met je ambitieuze doel voor ogen beslissen wat je wel gaat doen is eigenlijk het eenvoudigste deel. Beslissen wat je niet (meer) zal doen, dat is vaak de echte uitdaging. We kennen ze allemaal: projecten of producten waar we in blijven investeren, vaak tegen beter weten in, terwijl ze eigenlijk al lang geen impact meer hebben.
Wat je niet meer gaat doen, maak je dus zéér concreet. Anders loopt het met je strategie zoals met je nieuwjaarsvoornemens. Een goeie vuistregel: stel jezelf de vraag ‘zouden we dit project of product vandaag nog lanceren’?
Makkelijk? Of toch niet zo?
Doe hier gewoon zelf de test. Lukt het je om alle vakjes van de communicatiestrategie vlot in te vullen? En past het ook allemaal op 1 blad? Super, dan zit het wellicht al behoorlijk goed met je focus.
Schort het nog ergens? Of loopt het wat stroef? Dan is het de moeite om je communicatiestrategie aan te scherpen.
Download hier de tool ‘communicatiestrategie op één blad'. En check hoe scherp jouw focus zit.
Hulp nodig? Geef me gerust een seintje. Ik help je met plezier op weg.