09/12/2022
 - 
Door 

Over (te) hard werken als leider en wat bevrijdend werkt

Even halt houden, uitzoomen en teruggrijpen naar de strategie van onze organisatie. Wat is er veranderd rondom ons? Welke impact heeft dit op wat we doen? Zijn we nog met de juiste dingen bezig? Hoe moeten we onze strategie en organisatie hieraan aanpassen? Maar uitzoomen hoe doe je dat?
Charlotte Delbeke
Strategie en klantgerichtheid in social profit
Organisatie-ontwikkeling en changemanagement
Coachend en inspirerend leiderschap
Stel gerust je vraag
Charlotte Delbeke
Strategie en klantgerichtheid in social profit
Organisatie-ontwikkeling en changemanagement
Coachend en inspirerend leiderschap
Stel gerust je vraag

De laatste loodjes

De laatste loodjes van het jaar. Bijna kerstvakantie. Tijd voor rust. Eindelijk!

Want het is echt nodig. Ik werkte weer (te) hard. Maar met hard werken alleen, kom je er niet. Integendeel. Ik ben hierin niet alleen. Veel leiders worstelen hiermee.

Tijd dus om even halt te houden om daarna weer met volle kracht voluit te gaan.

Werken in innovatieve organisaties, met veel creatieve collega’s rond mij, elke week weer nieuwe fantastische ideeën. De max! Maar het is ook veel. Ik werk dus een beetje harder en doe weer mindfulness oefeningen.

Ik beloof mezelf nochtans elk jaar na het verlof: ik doe het anders, ik laat me niet meer meesleuren in de chaos van de dag en behoud overzicht. Want zo hoort dit te zijn als leider. En wat stel ik vast. Ik werk me te pletter en het blijft business als usual.

En ik ben hierin niet alleen, veel leiders hebben hier last van.

Halt houden en uitzoomen

Want dat helpt echt. Overzicht zoeken en een nieuw plan maken. Samen met collega’s. Dit geeft me weer ademruimte.

Even halt houden, uitzoomen en teruggrijpen naar de strategie van onze organisatie. Wat is er veranderd rondom ons? Welke impact heeft dit op wat we doen? Zijn we nog met de juiste dingen bezig? Hoe moeten we onze strategie en organisatie hieraan aanpassen? Maar uitzoomen hoe doe je dat?

Het business model canvas

Ik gebruik daarbij heel graag het Business Model Canvas. Bij het BMC sta je stil bij de waarde die je biedt aan je cliënten, via welke weg je hen bereikt en welke opbrengsten dit genereert. Maar ook hoe je dit doet, met welke activiteiten, partners, middelen en kosten. Een interessante methodiek die ik vaak toepaste om een beknopt beeld te krijgen op de organisatie waar ik voor werkte. Maar ik had altijd het gevoel dat er meer nodig was dan dat.  

Wat doe je hier dan mee? Hoe ga je hiermee aan de slag? En welke keuzes maak je?

Lokaliseer je probleemzones

Richt eerst even je blik naar buiten toe. Welke externe tendensen hebben impact op je organisatie. Welke nieuwe trends zijn er? Wat speelt er in de sector en in de markt waar je actief bent? Wat verwacht de overheid? Waar kan je meesurfen op de golven en waar moet je tegen stroom in varen?

En dan een super belangrijke stap. Bekijk grondig waar het schoentje nu precies knelt in je organisatie. Waar liggen je sterktes maar vooral ook de probleemzones. Doe je dit niet, riskeer je met de verkeerde dingen bezig te zijn. Harder werken zonder betere resultaten. We zien bijvoorbeeld organisaties inzetten op nog innovatiever aanbod, wat de medewerkers onder druk zet terwijl het probleem nu net ligt bij het vinden en houden van gemotiveerde medewerkers. Of omgekeerd inzetten op deskundigheid van medewerkers terwijl accommodatie eigenlijk aan vernieuwing toe is. Ook ik heb jarenlang  te veel tijd en energie besteed aan de verkeerde dingen. Goedbedoeld maar zonde!

De juiste dingen doen: groene curves

Durf dus kritisch de probleemzones benoemen. Zo focus je op de juiste dingen.

Bij S&L spreken we over groene curves maken. Doe vooral dingen waarvan het resultaat exponentieel evenredig is aan de tijd die je erin steekt. En wees heel kritisch over je blauwe curves. Acties of projecten die niet substantieel bijdragen. Kijk wat de risico’s of nadelen zijn als je ze terugschroeft of stopt. En durf te kiezen om iets niet meer te doen.

En nogmaals doe dit niet alleen. Maar met de juiste mensen die dit mee dragen.

Vertaling naar oplossingen en actie

Het probleem en de focus is duidelijk. Nu rest nog de vertaling naar je korte, middellange en lange termijn acties. Welke oplossingen en acties koppel je aan de probleemzones? Op welke acties zet je in om jullie sterktes nog meer uit te spelen?

Wendbaar bijsturen

Durf kiezen. Bepaal de juiste korte termijn acties en zorg dat deze in lijn liggen met je lange termijnstrategie. Voorzie ook middellange termijnacties die stabiliteit brengen in de chaos van de dag.

Samen dragen

Hoe meer je in dit proces belangrijke anderen betrekt, hoe groter de gedragenheid. Een open deur maar hou in dit proces zeker verbinding met je raad van bestuur, medewerkers, vrijwilligers en cliënten. Zo sta jij er als leider niet langer alleen voor en maak je krachten in je organisatie wakker die mee helpen ontwikkelen en dragen.

De bevrijding

Ik word telkens weer gelukkig als ik bij klanten zie hoe bevrijdend zo een traject werkt voor leiders. En dit straalt uit naar je hele organisatie.

  • Er is weer overzicht en perspectief
  • De chaos van de dag wordt omarmd en samen gedragen
  • De fysieke en mentale spanning neemt af
  • Er ontstaat weer nieuwe energie

Gebruik dit sjabloon om je eigen business model in kaart te brengen. Hulp nodig bij analyse & vervolgstappen? Contacteer Charlotte.

 

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Een maandelijkse dosis inspiratie in jouw mailbox?

Iedere maand bezorgen we inspiratie bij jou. Tips en inzichten waar elke organisatie van kan leren. Heb je vragen over strategie (met impact), communicatie, marketing, fondsenwerving of teamontwikkeling? Onze nieuwsbrief zal je telkens een beetje wijzer maken wanneer je hem leest.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.