Geen succesvolle strategie zonder stevig leiderschap
Bij de organisaties waar wij graag voor werken leeft doorgaans het gevoel niet akkoord te zijn met de wereld zoals hij is. Klassieke profit-bedrijven — door en door commercieel met dominant leiderschap aan de top — zijn voor hen liefst in het verleden. Ook voor mij.
Wereldverbeteraars willen het anders doen, beter. Bottom-up, participatief, menselijk. Ambitieus én moedig! Maar we zien vaak dat die goede bedoelingen de weg naar resultaat bemoeilijken. Niet omdat ze niet menselijk of wenselijk zijn, maar omdat ze te weinig ruimte laten voor de ontwikkeling van de achterliggende structuren. Je hebt een stevige ruggengraat nodig, die dat grote hart kan dragen.
Maar hoe komt dat nu?
-
Wanneer je organisatie een groot maatschappelijk doel dient, dan is persoonlijke ontwikkeling en investeren in leiderschapscoaching niet direct prioriteit nummer één. Bovenaan de agenda staat je missie, natuurlijk. Dus in strategie durven we wél investeren, maar zo vergeten we soms de mensen die de strategie moeten uitvoeren. Maar een doordachte, duurzame strategie, zonder de menselijke draagkracht om ze uit te voeren, dat klinkt niet echt duurzaam.
-
Intuïtief zou je denken: in de non-profit sector zorgen we goed voor de mensen. En dat is waar, maar niet zo eenvoudig. De urgentie van het hogere doel overstemt vaak het welzijn van de medewerkers. Alle tijd, energie en middelen gaan vooral naar dit enorme maatschappelijke probleem, en niet naar onszelf. Maar de wereld gaat nog wel even in brand staan, en ondertussen branden mensen op. De wereld verbeteren is geen sprint, het is een marathon. En willen we bergen verzetten, of zelfs maar een steentje in de rivier, dan kunnen we alle mensen, ontwikkeling en expertise gebruiken die er is.
-
De voorliefde voor verbinding of angst voor conflict verleidt non-profit organisaties ertoe sommige zaken te bedekken met de mantel der liefde. Feedback wordt vermeden, resultaten (of het uitblijven ervan) worden niet grondig besproken en confrontaties blijven hier en daar uit. Maar als alles wat ruikt naar conflict genegeerd wordt, krijg je soms een contraproductieve omgeving. Conflict gaat nu eenmaal niet weg als je het geen aandacht geeft. Het is nochtans ook geen synoniem voor ruzie of agressie. Wel net het omgekeerde, het gaat over daadkracht, opkomen voor je behoeften en grenzen aangeven.
Terwijl de wereld in brand staat de moed opbrengen om in jezelf te investeren? Dat is moeilijk, maar noodzakelijk.
Als leidinggevende het evenwicht bewaken tussen de daadkracht en de draagkracht van je organisatie is echt niet eenvoudig. Gelukkig kan je het leren, meer zelfs, volgens mij moet je het leren. Missiegedreven organisaties hebben logischerwijs hun missie met stip op de eerste plaats staan. Maar we zien bij S&L keer op keer dat wanneer ze enkel investeren in hun missie of strategie en niet in de ontwikkeling van hun mensen, de missie hen ontglipt. En keer op keer herhalen wij dan: zonder mensen geen missie.
'Too Long ; Didn't Read'
-
Zonder stevig leiderschap, geen efficiënte uitvoering.
-
Zonder mensen, geen missie.
-
De wereld verbeteren is een marathon, geen sprint.
-
Investeer ook in leiderschapsontwikkeling, niet enkel in strategie.
Er zijn nog enkele plaatsen voor onze leiderschapsopleiding in oktober. Collega’s Aurélie en Christel zijn bereikbaar voor een kennismakingsgesprek (contacteer ons hier) en je inlezen met enkele blogs over dit topic kan ook.