Homaar
Vanuit hun ervaring in kinder- en jeugdpsychiatrie kozen twee therapeuten voor een andere aanpak dan de traditionele klinische hulpverlening. Ze namen ontslag en richtten Homaar vzw op. 6 jaar later is deze kleinschalige groeiplek zeer succesvol, maar hun toekomst blijft onzeker. De vraag vanuit andere provincies is groot, de oprichters twijfelen over de weg vooruit. Gaan we Vlaams? De wereld wil dat, maar wat willen wij?
Met de hulp van Siska en Koenraad nemen ze samen strategische beslissingen, vanuit het hoofd én het hart. Maar S&L maakt ook de handen vuil en helpt bij de zoektocht naar centen en de begeleiding van een fusie.
De klant
Homaar vzw biedt in de Gentse regio een laagdrempelig aanbod voor jongeren die emotioneel vastlopen: een warme groeiplek waar jongeren terecht kunnen om zichzelf en hun talenten te ontdekken.
De vraag
De organisatie krijgt meer aanmeldingen dat ze aankan en iedereen is vol lof over hen, ook de politiek. Alleen… er is geen enkel subsidiekader waarbinnen dit soort project past. Dus leeft Homaar vzw van giften. En dat weegt.
De oprichters krijgen vooral energie van hun werk als therapeut met de jongeren. Maar om een financieel zekere toekomst te bekomen lijkt het noodzakelijk Homaar op te schalen naar elke provincie in Vlaanderen. Daar is goesting voor, maar ook wel wat onzekerheid en schrik om groot, “professioneel” en minder hartelijk voor de jongeren te worden.
De impact
Samen gingen we op zoek naar de impact die de organisatie wil maken en ontwikkelden we een strategie, implementatieplan en tijdslijn om die impact waar te maken. Daarbij hadden we bijzonder aandacht voor de motivatie van de twee oprichters. We coachten hen ook bij de implementatie.
We gingen van start door met alle teamleden en bestuurders individueel in gesprek te gaan. Zo kregen we een goed zicht in de cultuur van de organisatie en de aanwezige motivatie.
Met een kernteam van 4 medewerkers en één bestuurders bepaalden we de collectieve ambitie en bouwden we een impactstrategie om die strategie waar te maken. Zie deze impactstrategie niet als een abstract verhaal, maar als een zeer praktisch toe te passen actieplan met tijdslijn. Onderweg maakten we ook heel wat zijsprongetjes. Zo ontwikkelden we al vrij snel een juridische structuur die het eenvoudig maakt om op te schalen door te fusioneren met bestaande embryonale projecten uit andere regio’s of nieuwe teams met aparte financiering op te zetten.
Zoals vaak zat de grote doorbraak niet in wat de organisatie zich voor doelen stelde om te realiseren in de buitenwereld. We doken diep in het businessmodel en de centen van de organisatie. Door hier de juiste hefbomen te bepalen konden we grote stappen vooruitzetten.
Tijdens het traject betrokken we uiteraard de raad van bestuur van Homaar vzw, maar werd ook gekozen om Vonk vzw als partner in Antwerpen helemaal mee te nemen in het verhaal. We begeleidden de oprichting van een personele unie, van groepsdynamica tot statuten. Onderweg hielpen we met het contact leggen met de overheidsadministratie en het beleid in de zoektocht naar stabiele financiering.
15 maanden na de start van onze begeleiding heeft Homaar een team in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel. Ze richt momenteel een nieuw team op in Vlaams-Brabant. Ze kon haar impact op jongeren die emotioneel vastlopen op korte termijn reeds verdubbelen.
De uitdaging
Homaar vzw was bij aanvang een organisatie met weinig zekerheden. Niet enkel de financiering was onzeker, ook het pand waar ze hun groeiplek onderbrachten was tijdelijk en hun vorige plek was afgebrand. Maar Marieke en Nathalie zaten er rustig bij. Homaar vzw is een organisatie die niet zou bestaan zonder deze twee bijzondere dames. Ook vandaag zijn zij cruciaal en ze zullen dat nog even blijven.
Het is de droom en het charisma van de oprichters die ervoor zorgt dat er altijd wel geld wordt gevonden of dat een welwillende burger hen gewoon een nieuw pand ter beschikking stelt.
Tijdens dit traject waren er twee grote uitdagingen. De eerste bestond er uit een strategie te ontwikkelen gericht op het maken van impact. Dat was theoretisch niet zo moeilijk. De grootste uitdaging bestond erin goed in te schatten of die strategie ook uit te voeren was, rekening houdende met de talenten en motivatie van de oprichters.
De tweede grote uitdaging bestond erin vrij snel naar het concrete en praktische niveau te gaan. Strategie heeft nood aan abstract denken, maar als dat te lang duurt kan je verlies aan geloof in het strategisch traject veroorzaken.
“Zeker in de start-up vibe waar Homaar nog steeds in zat was het belangrijk de dingen snel praktisch te maken. We hielden de energie hoog in het traject door vrij snel mee te gaan in het bouwen van een personele unie.”
De samenwerking
De samenwerking was plezant. We aten samen vaak taart. We gingen samen on the road naar Antwerpen. Tussen de sessies door kwamen verschillende medewerkers van Homaar vaak langs voor een uurtje advies over de concrete uitdagingen waar ze voor stonden.
Nu de strategie is bepaald en succesvol wordt uitgerold hebben we elke twee maanden contact om de kleinere uitdagingen - die bij de implementatie komen kijken - te bespreken.
One for the road - tips van Marieke Degryse - mede-oprichter Homaar
- Heb je grote dromen maar weet je niet of dit haalbaar is? Maak van jou BHAG (Big Hairy Audacious Goal) je ambitie!
- Maak voldoende ruimte vrij om met je kernteam samen dit proces aan te gaan, het is tijdsintensief maar loont zeker de moeite.
- S&L past zich aan aan jullie noden en vragen, dus geef zeker mee wat belangrijk is om dieper op in te gaan of wat net niet.
Spreekt deze case jou aan?
Dan luisteren we graag naar de specifieke noden van jouw organisatie. We komen in duo naar jouw vraag luisteren en doen een eerste voorstel. Op basis van de feedback en verdere co-creatie bezorgen we een finaal voorstel.