Het Vlaams Patiëntenplatform
Belangenbehartiging is geen passief proces, en dat weet het Vlaams Patiëntenplatform als geen ander. Maar ze wilden meer dan alleen de stem van patiënten vertegenwoordigen: ze wilden ook hun eigen stem luider laten klinken en meer mensen aan boord krijgen. Samen met het VPP werkten we aan een doordachte communicatiestrategie, van scherpgestelde persona’s tot een wervende nieuwsbrief.
De klant
Het Vlaams Patiëntenplatform vertegenwoordigt zo’n honderdvijfentwintig organisaties, die zich vooral inzetten voor mensen met chronische aandoeningen. Hun missie? Belangenbehartiging met hoofdletter B. Ze luisteren naar signalen uit de achterban en vertalen die naar concrete acties. Denk aan lobbywerk, onderzoek of initiatieven om beleidsmakers wakker te schudden. Geen stille waarnemers dus, maar doeners die de stem van patiënten luid en duidelijk laten klinken. Een ledenorganisatie met een groot hart én een flinke dosis daadkracht. Maar dat wisten we natuurlijk al.
De vraag
Het VPP wilde graag een groter en vooral meer betrokken publiek bereiken. Ze verlangden naar meer interactie en engagement — niet vanuit de aangesloten verenigingen, want die zijn al aan boord, maar van de mensen die zich verbonden voelen met die verenigingen. Van social media over de nieuwsbrief tot activiteiten: het VPP vroeg ons hen te helpen een bredere kring van mensen te bereiken en hen mee te krijgen in hun verhaal.
De uitdaging en impact
Tijdens ons traject met het VPP hielden we drie concrete, praktische workshopsessies. Lees: sessies die het Vlaams Patiëntenplatform op alle fronten geholpen hebben om doelgerichter te werken, zowel digitaal als in hun campagnes. In de eerste sessie hielden we ons bezig met persona’s definiëren. Personen met een chronische ziekte, wat karakteriseert hen? Waar zijn ze naar op zoek? Ze hebben het vaak zwaar, en dat mag ook gewoon benoemd worden — zonder de eeuwige roze bril op te zetten. Het ging ons erom hun realiteit te erkennen.
Tijdens de tweede sessie richtten we ons op een geoptimaliseerde customer journey. We keken kritisch naar de twee belangrijkste doelgroepen van het VPP: patiënten en verenigingen. Wat communiceerden ze naar deze groepen, en wat zouden ze eigenlijk moeten bieden op basis van de nieuwe persona’s? De beleidsboodschappen die ze uitstuurden waren vaak te genuanceerd en de kloof met de noden van de doelgroep was te groot. Dus leerden we hen praktischer communiceren, à la: “Op dit statuut heb je recht en zo vraag je het aan.” Kortom: minder drempels, meer concrete hulp.
De derde sessie draaide om het belangrijkste communicatiekanaal: de VPP-nieuwsbrief. Hoe konden ze ervoor zorgen dat patiënten zich erop inschreven, actieve deelnemers werden én uiteindelijk lid werden van een patiëntenvereniging? We zetten een uitgewerkt campagneplan op poten, van bewustwording over inschrijving tot aansluiting. Zo lanceerde het VPP een petitie op Instagram over vooroordelen ten op zichte van personen met een chronische aandoening. Een campagne die hen in staat stelde data te verzamelen en tegelijkertijd aan hun community te bouwen.
De samenwerking
De samenwerking met het Vlaams Patiëntenplatform draaide om interactieve sessies en was dus bijzonder hands-on. Zowel communicatiemedewerkers, een beleidsmedewerker als iemand van een lidorganisatie waren betrokken. Dat zorgde voor waardevolle inzichten en een vlotte afstemming tussen beleid en communicatie. Na elke sessie ondernam het VPP meteen actie, van e-mailmarketing herzien tot campagnes vernieuwen. Waar communicatie vroeger een meer geïsoleerde rol had, kreeg het nu een centrale plaats in de strategie — met een veel grotere impact als resultaat.
Het Vlaams Patiëntenplatform deed beroep op deze teamleden
Spreekt deze case jou aan?
Dan luisteren we graag naar de specifieke noden van jouw organisatie. We komen in duo naar jouw vraag luisteren en doen een eerste voorstel. Op basis van de feedback en verdere co-creatie bezorgen we een finaal voorstel.